Friday, August 07, 2009

limited...2 pack saje..?

salam...

kejar sane..kejar sini... masuk sane... kuar sini... leteh di buatnye.. tpi nk buat cam ner... nak x nak kene lah cari jgk... kalu x cari cam ner nk ada... x mungkin benda tu dtg sndiri bergolek smpi ke umah plak.. ahahakkss... inilah masalah yg melanda skang nie... GULA...!!! setiap kli musim gula kehabisan stok (wlupun byk sbnarnye) sorok sane...sorok sini... huh... nk time raya.. mcm ni lah.. :(

mak dh mule risau bile isu gula nie.. mane x nyer... mcm ner lah mak nk buat kueh klu gula x der... kedai tmpt langgan barang tu pun kehabisan stok... wlupun aku tau.. dorang byk simpan dlm gudang.. wakakaka.. tpi dorang ttp kate dh hbs atau pun.. dorang limit kan kuantiti... kalu x berniaga... rasenye x lah ralat sgt... bile gula susah nk dpt... oleh itu.. dah mule lah xtvt aku mcm biasa... bile gule ni di kawal kuantiti pembeliannye... hahaha...

mcm hr nie nyer kes... kul 12.30 aku berkejar ke Tesco, Kajang.. sbb mak aku dpt info dr jiran yg mengatakan gula kt sane x ade limit... so, dgn gigih nye aku pegi lah.. target nk beli 20kg... wlupun hakikatnye.. mase dh suntuk.. sbb kul 1.15 aku nk hntr ank buah ke sekolah... then baru gi keje.. jadi kene cepat sikit lah kan.. x leh la nk lenggang kangkong je... wakakakak.... dah tu.. smpi nye aku kt Tesco tu... tup2... "limit 4 bgks per family" aduhhh... yg ade kt situ.. smuanya.. 2kg per pack.. so, kene amik 2 bgks je lah... huhh.. leteh aku jerk.. terkejar2... tapi aku x peduli pun... aku amik 6 bgks (12kg) staff Tesco tu marah aku..."nnti smpi cashier dorang akn tolak 4 bgks lgi ni"... hikhikhik... smpi jer kat cashier... ok jer.. lps pun... muahahah.. cume kene buat 2 bil.. ok lah tu.. dr aku dgr ckp budak td tu.. langsung melepas.. huh..

dah settle kt tesco tu.. aku balik umah.. letak brg2 smua... then hntr ank buah aku lak... pi skolah... sib baik hr ni jumaat.. masuk lmbt... klu tak.. dorang jln kaki jer lah.. wahahaha.... gedebak gedebuk... 1.45 smpi la area pat keje aku nie... tpi trlintas lak dlm pala nie.. nk singgah kt supermarket Bintang dulu.. nk usha gula lgik.. hekehekehek... kot2 ade ke kan.. dpt lah wat stok.. x lah mak aku risau sgt... aahhaakkss... smpi jer Bintang tu... masuk je dlm.. terpampang byk notis... "limit 1kg @ 2kg gula per person" huh... terkedu aku kejap.. uuuiikk... tpi x per..kli nieh.. aku wat taktik lain plak... ehehehe.... smpi kt tmpt gula tu... ade 1kg dan 2kg.... aku amik yg 2kg per pack lah.. rugi arr amik 1kg kan... aku amik 2 bgks (4kg)... heheheh... settle byr tu.. aku masuk kete... cari parking sblah depan plak (td park kt belakang) wakakaka.... aku masuk blik Bintang tu.. ikut pintu depan lak... hihihihi.. pegi amik lg gula... 3 bgks lak.. heheh.. then beli lah 2 biji mangga.. saje lah konon2.. ade lah brg lain aku beli.. x lah nmpk sgt... wakakaka.... aku gi cashier lain plak.. hehehe.. nk kabur kan mate cashier tu.. aku ckp lah.. "1 bgks ni byr asing eh" muahahaha.... lepasss pun...huh... =) kesudahannye.. aku smpi opis.. org pun dh hbes solat jumaat.. terconggok lah boss aku kt opis tu... hekhekehk... sib baik die x ckp pe2.. huh...

gitulah.. payahnye.. aku nk "menyeludup" gula utk kegunaan harian.. huh.. kalu x sbb berniaga.. x de lah aku jadi mcm nie.. leteh beb... wat keje sorang2 mcm nie.. klu ade geng x per arr jgk.. snang keje sket... huh... mebe ptg karang.. pas blik keje.. aku nk gi Bintang lagik.. wakakaak... (bkn tamak tpi trpaksa buat mcm nie...huh...xder gule.. x dpt nk bisnes...)

~** : prnah thn lps jd mcm ni jgk.. gula aku trpksa import dr JB... ahaahkkss.. suh akk aku tlg belikan.. bile die blk Kajang.. bawa lah.. penuh boot dgn gula... :p

8 comments:

Anonymous said...

Gula...selalu hilang bila dekat bulan puasa..itu sudah biasa!!

Masalah nya akan menjadi beban kepada peniaga makanan serta persiapan hari perayaan nanti!!

ada apa2 boleh diguna kan sebagai alternatif gula??

Pasar Malam said...

haii..!!

love_anis said...

betul tu... hu3.. klu nk gune gule perang.. @ icing nnti kueh jd lain plak... hahahah... mmg xder dah.. nak gula jgk... :)

setakat nie.. area kajang kene beli sikit2 lah.. x lah smpi habes langsung.. bersyukur lah jgk dr xder kan... hmmm... cume kene ulang alik byk kali... waaaa...!!!

love_anis said...

hai pasar mlm...! =)

~~zAnAfAhMi~~ said...

kat Kajang xde gula ye? nape dlm tv kata takde mslh gula.....kat Sabah ni parah tau, org tak tau.

ni seme keje ahli silap mata yg tak di iktiraf....sorok gula kat mana tah!

mUzLiA said...

love...biasa la tu...mmg akan ade pasang surut gula nieh....terigt time muz keje kt hotel tganu dulu...ni le masalah muz hadapi..nk carik gula...lagik la muz monitor utk purchasing...mau pecah pale nk carik gula...huhuuhuhu....

ANGAH said...

salam...

anis...biasela..setiap kali nak pose , nak raye gula gerenti hilang dari pandangan mata tetapi di sorok di gudang pakai buang.
anis..anda telah di'tag', sila ke blog angah....
kalo tak der gula, cadangan angah kite jumpa sweetmm...gerenti byk gula..hehehehehe..

love_anis said...

kak zana... yer.. sini pun lbh kurang jer.. gule xder.. main sorok2 lak... hu3... yg susahnye kite..

muz.. tu la psl.. mmg dah mcm ni tiap2 tahun.. ek..

angah.. btul2 tu.. mmg di sorok.. dorang igt.. harga akn naik... tu la.. gula tu byk.. tapi org yg x bertanggungjwb punyer keje lah nieh.. time nk raye jer.. main "sorok2"... :p